خانواده ای که همه نانوا هستند | روایت ۱۰۰ سال بوی خوش نان

مارکوپولو چه می‌دانست حدود ۶۶۰ سال بعد از گشت و گذارش پایین دست کوه‌پسته که بالای کرمان قد کشیده، درست جایی در محله انصار کوهبنان (در کرمان) یکی از قدیمی‌ترین نان‌پزی‌های ایران با نام و نشان نانوایی خشتی «شیخ احمد» بنا خواهد شد.

نانوایی

همشهری آنلاین- سحر جعفریان‌عصر: شاید اگر می‌دانست، لابه‌لای بندهایی از سفرنامه خود، آنجا که شرح کرمان و آبادی کوهبنان داده جملاتی شبیه این چند خط را نیز اضافه می‌نوشت: «قلعه کوهبنان هم توتیا (سُرمه چشم) و معادن سنگ و سرب و زغال دارد و هم یک نانوایی بزرگ که از آتشدان‌هایش نان‌های خوشمزه بیرون می‌آید…». نانوایی‌ای با بیش از ۱۰۰ سال قدمت که اول بار، آشیخ عبدالحسن قطبی به ۳ تنور آن هیزم انداخت و بعد، محمد، فرزندش بود که قرص نان‌های گندم و جو و ذرت از ۱۵ شاهی و یک قِرانِ دوران قحطی و بلوای نان تا تافتون‌های ۵ ریالی‌ و چند ۱۰ تومانی را میان آتش هر تنور می‌پخت. بعدتر نیز احمد، نوه‌اش و محمدرضا و غلام‌رضا، نتیجه‌هایش تنورهای نانوایی را روشن نگه‌داشتند. ۴ نسل پدرپیشگی در خاندان قطبی که از سر احتمال ثبت نام نانوایی آبا و اجدادی شیخ‌احمد در فهرست آثار ملی، بعید نیست نسل‌های پیشترشان تا نبیره و حتی ندیده نیز نانوا شوند. حالا حاج‌احمد که نسل سوم است و پیرانه‌سری به ٩۶ سالگی رسانده از خاطرات خاک گرفته این نانوایی تاریخی می‌گوید.

خانواده ای که همه نانوا هستند | روایت ۱۰۰ سال بوی خوش نان

نانِ روزگار خشک، روزهای قطحی و عروسک تالو

در هوای کوهبنان همه وقت ۲ جور باد می‌پیچد؛ یکی بادهای گرم و خشک از سوی کویر لوت و بادهای قبله (جنوب) از سمت رشته کوه‌های بالای کرمان و دیگری عطر نان تازه. این را شیخ‌احمد می‌گوید که تاریخ تولدش ۱۳۰۸ ثبت شده اما از مادرش بسیار شنیده‌بود: «سجلت را چند سال دیرتر توانستیم بگیریم…». با خاطراتش می‌رود به کودکی، به حدود ۷ سالگی که وردست پدرش می‌ایستاد به آرد بیختن، خمیر کردن و تخمی (مخلوطی از سیاه‌دانه، کنجد و زیره) ریختن: «آب و هوای لوت که غالب می‌شد از کم آبی و خشک‌سالی، بذرهای گندم باری نمی‌دادند. دست به دعا و عروسک‌های تالو (باران خواهی) می‌شدیم…یادش بخیر؛ می‌خواندیم: تالو تالو متالو، وقت گل شفتالو…» دعای باران و عروسک تالو گاهی که اثر نداشت، کوهبنانیان ارزن و ذرت و جو را آسیاب می‌کردند و می‌دادند دست شاطر احمد: «به وزن آردهایی که حسابشان را با ترازو می‌کشیدیم تافتون‌های پِت و پهن برایشان می‌پختیم.» با لهجه‌ای شبیه به گویش یزدی (به سبب مجاورت جغرافیایی) زیر لب صلواتی برای خدابیامرزی پدربزرگ و پدر خود زمزمه می‌کند: «نصیحت‌هایشان آویزه گوشم است: نان، برکت خداست با وضو بپز. قوت خلق خداست و حواست به اندازه آرد و چانه باشد.» برخی اوقات پی نصیحت‌هایشان را با مَثل «یک مَن آرد، ‌ سه‌چارک نان!؟ آن هم سوخته برشته!؟ از حدش هم که گذشته» می‌گرفتند.

خانواده ای که همه نانوا هستند | روایت ۱۰۰ سال بوی خوش نان

شاید آل، نان دوست داشته‌باشد

خدا می‌داند چه تعداد نان از دیواره‌های هر ٣ تنور گلی نانوایی شیخ‌احمد کَنده شده و به میان سفره‌های مردم چیده شده: «نان سال‌های قحطی را نگو و نپرس…بیچاره رعیت، نان خشک هم گیرش نمی‌آمد و ارباب، همچنان بهترین نان از بهترین آرد یعنی گندم را چاشت تا شام می‌خورد…نان شیشه (آل و جن) که بعضی وقت‌ها سفارشی پخت می‌شد تا یکی از شب‌های نخست تولد نوزاد برای دفع خطر و نظر به پشت‌بام پرت کنند.» سفارش آنها که دستشان به دهانشان می‌رسید برای پخت نان رسم شیشه، چرب بود: «می‌گفتند شاطرباشی یا شیخ‌شاطر، نان شیشه آقازاده را طوری بپز که آل به جای آقازاده قنداقی، نان را ببرد.» یاد نان‌های عروسی که می‌افتد انگار مطرب دم گوشش ساز و دهل می‌زند: «کسی از اهل خانه داماد یکی دو روز قبل جشن می‌آمد و پول تنور عروسی را حساب و کتاب می‌کرد…قدرتی خدا بود که تنور عروسی و جشن، برکت داشت.» شیخ‌احمد با آنکه از کهولت، توش و توانش کم شده اما برای گاهی دست به تنور می‌شود و برای نوه‌هایش کُری می‌خواند.

خانواده ای که همه نانوا هستند | روایت ۱۰۰ سال بوی خوش نان

به نام مارکوپولو و به کام نانوایی ۱۰۰ ساله

گردشگرها معمولا به شوق تماشا و عبور از مسیر و یا گذر مارکوپولو، سوی کوهبنان می‌آیند؛ مسیری که به گواه اسناد تاریخی از ساوه به شمال کرمان و بعد کوهبنان راه می‌یابد. نشان صحت و واقعی بودن مسیر مارکوپولوی جوان، تندیسی زرین از اوست که وسط میدان اصلی کوهبنان نصب شده است: «اهالی کوهبنان تا چشم‌شان به گردشگری می‌افتد که کنار تندیس مارکوپولو عکس یادگاریش را گرفته و خرید سوغاتی‌هایش از بازارچه‌های محلی نیز تمام شده، نشانی نانوایی ما را می‌گذارند کف دستش…گردشگرها هم می‌بینند چند متر بیشتر با قدیمی‌ترین نانوایی استان فاصله ندارند تند و سریع می‌آیند مقابل نانوایی و اطرافش را سرک می‌کشند. حالا درش بسته است اما همین روزها دوباره تنورهایش می‌سوزند.» مهدی احمدی، رئیس میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان کوهبنان در تایید گفته‌های شیخ‌احمد، می‌گوید: «نانوایی شیخ‌احمد با ارزش افزوده‌ای مانند میراث ناملموس مشاغل سنتی و پدرپیشگی از جمله ظرفیت‌های گردشگری منطقه به شمار می‌آید. ضمن مرمت بنای آن که همچنان مطابق با فرم و اصالت معماری گذشته پابرجاست درصدد هستیم تا در فهرست آثار ملی ایران گنجانده شود.» پسران شیخ‌احمد حوالی نانوایی پدری هریک مغازه نان‌پزی خود را دارند.

کد خبر 986985 منبع: همشهری آنلاین

  • این مجسمه‌ها رقیب لبوبو شدند | عروسک‌هایی با لباس اقوام

  • تب قرعه‌کشی | چرا بمباران تبلیغات برای قرعه کشی پایانی ندارد؟

  • مشاوره ناکافی به رئیس جمهور | آقای وزیر شما مشاوره خوب نیستید

  • خانواده ای که همه نانوا هستند | روایت ۱۰۰ سال بوی خوش نان

  • محتویات کیف خانم وزیر چه بود؟ | دروازه نفس خود را گل بگیرید خانم! | حاشیه سندروم پست بی‌قرار

  • ادامه حواشی بوسه چهره مشهور بر دست زن کارگر+ تصاویر | از شیطنت‌ بی‌بی‌سی تا واکنش تند کاربران

  • کشتی گیر جوان حین تمرین درگذشت

  • شوک شدید ژاپن به AFC؛ خروج از آسیا | پای عربستان و قطر در میان است

  • بوسهٔ چهره مشهور بر دستان زن کارگر جنجالی شد+ عکس | ماجرا چیست؟ | از شما انتظار نداشتیم! | دستگاه قضایی وارد ماجرا می‌شود

  • نامه جدید ایران به سازمان ملل‌ درباره اسنپ‌بک

  • آغاز توزیع گوشت‌های وارداتی؛ اعلام قیمت هرکیلو گوشت گرم گوساله و چرخ کرده

  • شوک شدید ژاپن به AFC؛ خروج از آسیا | پای عربستان و قطر در میان است

  • ادامه حواشی بوسه چهره مشهور بر دست زن کارگر+ تصاویر | از شیطنت‌ بی‌بی‌سی تا واکنش تند کاربران

  • هواپیماها شبانه برخاستند؛ حمله جدید هوایی تائید شد | مواضع گروه «حافظ گل بهادر» هدف قرار گرفت

  • این مقتول را شناسایی کنید + تصاویر | قاتل دستگیر شده است

  • آغاز توزیع گوشت‌های وارداتی؛ اعلام قیمت هرکیلو گوشت گرم گوساله و چرخ کرده

  • درگیری لفظی لژیونر استقلالی با سرمربی و اخراج | فسخ قرارداد و شکایت به فیفا انجام شد

  • پیام واضح ایران به اسرائیل | هدف اسرائیل از ترور فرماندهان نظامی ایران |ایران چطور رادارهای آمریکایی را فریب داد؟

  • اعطای مشوق‌ برای سکونت در این جزایر خلیج فارس | تاکید مقام عالیرتبه سپاه

  • محتویات کیف خانم وزیر چه بود؟ | دروازه نفس خود را گل بگیرید خانم! | حاشیه سندروم پست بی‌قرار

  • هشدار به ترامپ و نتانیاهو: هیچ پناهگاهی برای شما وجود ندارد

  • نانوای معروفی که قصه نان سنگک را نوشت | چگونه شاطر داود تاریخ‌ساز شد؟

  • نبرد با دشمن از سنگر نانوایی | روایت شاطرهایی که قوت قلب شهر شدند

  • آشنایی با تاریخچه نان سنگک

  • نان به‌نرخ ‌روز

  • قصه نانی که از دل‌ سنگ در می‌آید