غذاهای فوق فراوری شده با ما چه میکنند؟
در سالهای اخیر عادات غذایی ما ایرانیها تغییر کرده و به غذاهای فست فودی یا شیرینیهایی که مملو از مواد افزودنی زیادی مانند شکر، نمک، چربی و مواد نگهدارنده هستند، روی آوردهایم. از همین رو بسیاری از کارشناسان تغذیه نسبت به بروز موجی از بیماریهای قلبی و عروقی در سالهای آینده در ایران هشدار میدهند.

همشهری آنلاین – آرش نهاوندی: غذای کمتر فرآوری شده بخورید، یک توصیه تغذیهای معمول در دنیای امروز است. اما غذای فرآوری شده چیست؟ اصلاً، غذای با حداقل فرآوری یا غذای فوق فرآوری شده چه تفاوتی با هم دارند؟ و غذای فرآوری شده چگونه بر سلامت ما تأثیر میگذارد؟ در ابتدا برای شرح بهتر این قضیه یک تعریف ابتدایی درباره غذاهای سالم و غیر سالمی که در این رده بندی قرار میگیرند، ضروری است.
به گزارش هاروارد هلت، غذاهای فرآوری نشده یا با حداقل فرآوری، غذاهای کاملی هستند که ویتامینها و مواد مغذی آنها هنوز دست نخورده باقی مانده. غذا در حالت طبیعی یا تقریبا طبیعی خود قرار دارد. این غذاها ممکن است با حذف قسمتهای غیرقابل خوردن، حداقل تغییر را تجربه کنند تا برای نگهداری و مصرف ایمن باشند. غذاهای فرآوری نشده یا با حداقل فرآوری شامل هویج، سیب، مرغ خام، خربزه و آجیل خام و بدون نمک میشوند.
غذاهای فراوری شده
اما فرآوری کردن، غذا را از حالت طبیعی خود خارج میکند. غذاهای فرآوری شده اساسا با اضافه کردن نمک، روغن، شکر یا سایر مواد تهیه میشوند. به عنوان مثال میتوان به ماهی کنسرو شده یا سبزیجات کنسرو شده، میوههای موجود در شربت و نانهای تازه تهیه شده اشاره کرد. اکثر غذاهای فرآوری شده دارای دو یا سه ماده تشکیل دهنده هستند.
غذاهای فوق فراوری شده
برخی از غذاها بسیار فرآوری شده یا فوق فرآوری شده هستند. آنها به احتمال زیاد مواد افزودنی زیادی مانند شکر، نمک، چربی و رنگهای مصنوعی یا مواد نگهدارنده دارند. غذاهای فوق فرآوری شده عمدتا از موادی که از غذاها استخراج میشوند، مانند چربیها، نشاستهها، قندهای افزوده و چربیهای هیدروژنه ساخته میشوند. آنها همچنین ممکن است حاوی مواد افزودنی مانند رنگها و طعمدهندههای مصنوعی یا تثبیتکنندهها باشند. نمونههایی از این غذاها عبارتند از: غذاهای منجمد، نوشابهها، هات داگ و کالباس، فست فود، کلوچههای بستهبندی شده، کیکها و تنقلات شور.
طبق مطالعهای که در «بی ام جی» منتشر شده ، غذاهای فوق فرآوری شده منبع اصلی (تقریبا ۵۸ درصد) کالری مصرفی در آمریکا هستند و تقریبا ۹۰ درصداز انرژی دریافتی از قندهای افزوده را تشکیل میدهند.
غذاهای فوق فرآوری شده چگونه بر سلامت ما تأثیر میگذارند؟
مطالعهای که اخیراً در مجله «سل متابولیسم» منتشر شده ، اثرات یک رژیم غذایی فوق فرآوری شده را با اثرات یک رژیم غذایی غیر فرآوری شده بر میزان کالری دریافتی و افزایش وزن مقایسه کرده است. این مطالعه شامل ۲۰ بزرگسال سالم و دارای اضافه وزن بود که در یک مرکز پزشکی بستری بودند. هر شرکت کننده در مطالعه به مدت ۱۴ روز یک رژیم غذایی فوق فرآوری شده و یک رژیم غذایی غیر فرآوری شده دریافت کرد. در طول هر مرحله از رژیم غذایی، به افراد مورد مطالعه سه وعده غذایی روزانه ارائه شد و از آنها خواسته شد که به میزان دلخواه یا کمتر از حد دلخواه خود مصرف کنند. حداکثر ۶۰ دقیقه برای مصرف هر وعده غذایی اختصاص داده شد و میان وعدهها (یا فوق فرآوری شده یا غیر فرآوری شده، بسته به مرحله مطالعه) در طول روز در دسترس شرکت کنندگان بودند.
وعدههای غذایی در رژیمهای غذایی مختلف از نظر کل کالری، چربی، کربوهیدرات، پروتئین، فیبر، قند و سدیم با هم مطابقت داشتند. تفاوت بزرگ در منبع کالری بود: در مرحله رژیم غذایی فوق فرآوری شده، ۸۳.۵ درصد کالری از غذاهای فوق فرآوری شده و در مرحله رژیم غذایی غیر فرآوری شده، ۸۳.۳ درصد کالری از غذاهای غیر فرآوری شده تأمین میشد.
محققان دریافتند که افراد مورد مطالعه در رژیم غذایی فوق فرآوری شده در مقایسه با رژیم غذایی غیر فرآوری شده، روزانه حدود ۵۰۰ کالری بیشتر مصرف میکردند. دوره رژیم غذایی فوق فرآوری شده با افزایش مصرف کربوهیدرات و چربی، اما نه پروتئین مشخص شد. شرکتکنندگان در طول مرحله رژیم غذایی فوق فرآوری شده به طور متوسط یک کیلوگرم وزن اضافه کردند و در طول مرحله رژیم غذایی غیر فرآوری شده یک کیلوگرم وزن کم کردند. نویسندگان نتیجه گرفتند که محدود کردن غذاهای فوق فرآوری شده ممکن است یک استراتژی مؤثر برای پیشگیری و درمان چاقی باشد.
نتایج تحقیق فرانسوی
مطالعه دیگری که در مجله بی ام جی منتشر شد، سوابق غذایی بیش از ۱۰۰ هزار بزرگسال فرانسوی را در یک دوره پنج ساله بررسی کرد. آنها دریافتند افرادی که غذاهای فوق فرآوریشده بیشتری مصرف میکردند، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی، بیماریهای عروق کرونر قلب و بیماریهای عروق مغزی بودند. این نتایج حتی پس از تعدیل کیفیت تغذیهای رژیم غذایی توسط محققان (با در نظر گرفتن عواملی مانند میزان چربی اشباع، سدیم، قند و فیبر غذایی در رژیمهای غذایی) از نظر آماری معنادار باقی ماندند. اگرچه مطالعات مشاهدهای بزرگ، علت و معلول را اثبات نمیکنند، اما این تحقیق نشان میدهد که بین رژیمهای غذایی فوق فرآوریشده و بیماریهای قلبی ارتباطی وجود دارد.
بیشتر بخوانید:
- بلایی که غذاهای فوق فرآوری شده سرمان میآورد
- ۱۱ غذای کمکالری که شما را سیر نگه میدارند
کد خبر 984055 منبع: همشهری آنلاین
-
آب بطری یا آب شیر؟ ؛ پژوهش جدید پاسخ را روشن کرد
-
دمنوشی که فشار خون را کاهش میدهد و ضد نفخ است + روش تهیه
-
علائم اولیه کبد چرب چیست؟ ؛ راهکارهای طلایی برای جلوگیری از کبد چرب
-
۲۰ خاصیت شگفت انگیز این دانه پروتئینی؛ از کاهش وزن تا بهبود رنگ پوست
-
این چای چینی التهاب بدن را کاهش می دهد
-
کاهش علائم حساسیت فصلی با راهکارهای طب سنتی
-
راز واقعی کاهش وزن ؛ تعادل بین کالری ، تغذیه و تحرک
-
ایران ۴۸ فروند هواپیمای سوخو ۳۵ از روسیه خرید | ادعای دلهرهآور یک سایت نظامی برای اسرائیلیها | دشمن اف ۳۵ در ایران فرود می آید؟
-
اقدام راهبری ارتش ایران در آینده نزدیک؛ خبر مهمی که در روسیه اعلام شد | رزمایش جدید در راه است
-
خبر خوش وزیر نفت به مردم + جزئیات
-
بیانیه مشترک شورای همکاری خلیج فارس و اتحادیه اروپا درباره ایران و همکاری با آژانس
-
پرسپولیس هاشمیان را فورا باید برکنار کند | درویش با ماندنش به پرسپولیس ظلم میکند
-
واکنش فوری به اظهارات جنجالی یک عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره حجاب
-
نیکی کریمی با بازیگری خداحافظی کرد!
-
نگرانی رسانه اسرائیلی از فروش ۴۸ جنگنده سوخو-۳۵ به ایران
-
مذاکرات قطع شد؛ احتمال جنگ و تنش نظامی تشدید شد | نیویورک تایمز خبر داد
-
کشور همسایه ایران هم هستهای میشود
-
تشکر نتانیاهو از این کشور بابت ضدیت با ایران | ما در حال نبردی هستیم تا از هجوم وحشیها به اروپا جلوگیری کنیم!
-
ترور یک فرمانده کلیدی حزبالله | اسرائیل: او با ایران ارتباط داشت
-
بیانیه مشترک شورای همکاری خلیج فارس و اتحادیه اروپا درباره ایران و همکاری با آژانس
-
ایران در حال توسعه موشک های بالستیک بین قاره ای است | ۳ هزار کیلومتر به برد موشک های ایران اضافه کنید…
-
در حال خرید ۵ سامانه پدافند هوایی اس-۴۰۰ از روسیه هستیم
-
اشتباه رایج هنگام بالا کشیدن ترمز دستی | نحوه صحیح بالا کشیدن ترمز دستی را بدانید
-
اظهارات تکان دهنده کادر پروازی آسیب دیده در سقوط بالگرد
-
۷ هشدار جدی بدن که میگوید باید مصرف شکر را کم کرد + مقدار مصرف مجاز شیرینی در روز
-
این غذاها نمی گذارند لاغر شوید
-
غذا هم باعث سرطان ریه میشود | مراقب این غذاها باشید